Half-Life Alyx’e kadar popüler oyun serisi Half-Life 13 yıllık uzun bir sessizliğe gömülmüştü. Ancak ilk başlarda planlar böyle değildi. Half-Life 2 ve Episodeların başarısından sonra Half-Life serisinin devam edeceği herkesin beklediği bir gelişmeydi. Valve, ilk Half-Life oyununda olduğu gibi ana oyunun yanında birkaç yan oyun projesi daha yapmak istiyordu ve bunlardan biri de Ravenholm’du. Valve, Ravenholm projesi için Warren Spector’ı görevlendirdi. Deus Ex ve System Shock gibi başarılı oyunlarda yer alan Warren Spector Ravenholm projesinde yer alacaktı.
Spector oyuna Gravity Gun gibi akılda kalıcı ve etkileyici bir silah eklemek istiyordu. Magnet Gun kod adlı bu silah aynı Gravity Gun gibi oyunda etkin şekilde kullanılacaktı. Spector bunların planını yapıp küçük bir prototip ortaya çıkarmıştı ancak sonrasında projeden ayrılıp oyunu Arkane Studios’a devretti. Arkane Studios heyecanlanmıştı, bağımsız bir stüdyo olarak Half-Life gibi büyük bir markaya oyun yapacak olmak onlar için büyük bir gelişmeydi. Spector’ın prototipini devrelan Arkane hızlıca çalışmalara başladı.
Stüdyo ilk olarak oyunun hikayesini kararlaştırdı. Arkane, oyunu Episode olarak yapmak istemiyordu Gordon Freeman’ın hikayesini devam ettirmek yerine bir yan oyun yapmak istiyorlardı. İkinci oyundan tanıdığımız Peder Grigori’ye yardım eden bir karakteri oynayacaktık. Arkane oyuna bir sürü yeni yaratık da eklemek istiyordu : ışıktan korkan köpekler ve yeni zombi türleri üzerine çalışıyorlardı. Zombiler gruplar halinde üzerimize saldıracak biz de onlara karşı savaşacaktık. Left 4 Dead’e benzer şekilde. Spector’ın da planladığı gibi ikonik silahı da tasarlamışlardı : Nail Gun adlı silah ile çivi fırlatarak düşmanları bir yerlere sabitleyebilecek ve çeşitli puzzleları çözecektik. Geliştirme süreci boyunca Arkane, Valve ile de sürekli iletişim halindeydi kullandıkları oyun motoru ve kodlar Valve’dan geldiği için onlara danışıyorlardı. Valve çalışanları da oyunu beğenmişlerdi ancak daha oyun tamamlanamadan ani bir şekilde iptal edildi. Arkane çalışanları bu duruma bozulmuşlardı. İstekli ve sıkı şekilde çalıştıkları projenin iptal edilmesini kabul etmek istemiyorlardı. Ellerindeki parçaları birleştirip iki hafta gibi kısa bir sürede oyunun alfa sürümünü tasarlayıp Valve’a gönderdiler. Ancak Valve’ın fikri değişmedi. Ravenholm da birçok Half-Life oyunu gibi tarihin tozlu raflarına kaldırıldı.
Ravenholm’un iptali çalışanları ve hayranları üzse de proje süresince birçok deneyim kazandırdı stüdyoya. Ravenholm’u yaparken kullandığı bazı şeyler Dishonored ve Prey gibi Arkane’in sonraki oyunlarında kullanıldı. Valve çatısı altında çıkan oyunlarda da Ravenholm’dan esintiler görmek mümkün : oyunun genel zombi teması ve bazı dinamikleri Left 4 Dead’de, Nail Gun ile çözdüğümüz elektriği yönlendirip bulmaca sisteminin benzeri de Half-Life Alyx’de karşımıza çıktı. Ravenholm’u oynama ihtimalimiz olmasa da umarım Half-Life serisinden gelişmeler duymaya devam ederiz. Son olarak da oyunun tekrardan gündeme gelmesine sebep olan bir saatlik oynanış videosunu izlemenizi tavsiye ediyorum.