Black Panther: Wakanda Forever – Yeni Bir Başlangıç!

İlk Black Panther çoğunlukla olumlu eleştiriler almış ve bununla yetinmeyip gişede beklenenden yüksekte bir başarı elde etmişti. Her Marvel filminin 1 milyar gişe hedeflemediği bir dönemde 1 milyar gişe başarısına ulaşan 5. Marvel filmi olmuştu. Kağıt üzerinde büyük başarılar elde eden Black Panther filmimiz için maalesef ben bu kadar olumlu değildim. Evet film güzeldi ama bu güzelliğinin temel kaynağı anlattığı hikayenin yıllardır her yerde gördüğümüz klişe bir hikayenin uyarlanmış haliydi.

Black Panther kendi filmi dışında Captain America: Civil War ve Avengers: Infinity War içerisinde oldukça kritik bir noktadaydı. Bir anda sinema evrenine dahil olan bu karakterin macerasının nereye gideceğini herkes gibi ben de heyecanla bekliyordum. 28 Ağustos 2020 tarihinde maalesef Black Panther karakterini oynayan Chadwick Boseman hayata gözlerini yumdu. Bu film ise Chadwick Boseman’ın mirasını devam ettirecek ilk film oldu. Bakalım Black Panther: Wakanda Forever nasıl olmuş?

Chadwick Boseman’ı Anmak

Film T’Challa‘nın trajik ölümünden sonrasını anlatıyor. Artık Black Panther’ın olmadığı bir Wakanda’nın hem diğer kara milletleriyle hem de hiç bilmedikleri su altındaki bir tehditle siyasi ve fiziki savaşını konu alıyor. Tüm bu süreçte ise hikaye bu kaybın en önemli kısmından işleniyor, T’Challa‘nın geride kalan ailesi üzerinden.

Tüm bu hikaye zaten bir kayıp ve bu kaybın yası üzerinden anlatılırken güzel noktalara değinerek sadece T’Challa‘yı değil o karakteri insanlarla tanıştıran Chadwick Boseman’ı da çok güzel bir şekilde anıyor. Bazı yönetmenlik tercihleriyle beraber Chadwick’i anmaya odaklanmış sahnelerde hiçbir müzik duymayınca sahne sadece çevrenin sesi ve karakterlere kalıyor böylelike insanı çok fazla etkiliyor.

“Benim kültürümde, ölüm bir son değildir.”

T’Challa – CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR (2016)

Faz 4 İçerisindeki Yeri

Spider-Man: Far From Home ile biten Faz 3 sonrası çıkan çoğu iş maalesef ilk 3 fazın gölgesinde kalmıştı. Arada çok beğendiğimiz işler oldu elbet ama genele bakınca birkaç yıla unutulacak bir dönem olacak maalesef Faz 4 ama şunu diyebilirim ki Faz 4 içerisinde unutulmayacak bazı işler var ve Black Panther: Wakanda Forever bu filmlerin başında. Faz 4 belki dönem olarak geride sönük bir şekilde kalacak olsa da bu film kesinlikle öyle olmayacak. Aşırı iyi bir film değil veya evrene çok fazla hizmet etmiyor ama oturaklı bir film. Anlatmak istediği bir konu var ve bu konu çok güzel noktalara değiniyor. Özellikle 2022 içerisindeki diğer işlerin en büyük sıkıntısı olan hikayesini anlatamama sorunu bu filmde yok.

Her filmin yeni Infinity War olmasına gerek yok, her filmin tamamen evrene hizmet etmesine gerek yok. Bu sene çıkan Doctor Strange in the Multiverse of Madness ve Thor: Love and Thunder buna çok güzel örnek. Filmler epik bir hikaye anlatmaya çalışılıp ana hikayesini işlemeyi unutuyor ve ortada sadece bir kaos oluyor. Black Panther: Wakanda Forever tüm bunları göz ardı edip ilk filmde attıkları temel üzerine inşa etmiş kendini. Bu film Infinity War sonrası Wakanda’yı veya Endgame sonrası Wakanda’yı anlatmıyor, bu film Black Panther filminden sonraki Wakanda’yı anlatıyor.

Senaryo

İlk filmde işledikleri oturaklı hikayeyi devam ettirirken bir kaybın yasını tutan karakterin karşısına tam bir kötü karakter değil, kendince bir haklılığı bir nedeni olan karakter koymak bence çok doğru bir tercih. Hikayenin gittiği noktada çoğu karakter kendini ve yaptıklarını sorguluyor kayıplarının etkisini yaşıyor. Özellike bir noktada empati yapmayı başarırsanız film sizin için oldukça ilginç bir deneyim oluyor.

Filmin sonunda aldığı bazı kararlar maalesef bir kesimi asla tatmin etmeyebilir lakin eğer bir noktada o empatiyi yapabilirseniz çok iyi bir şekilde o kararın doğruluğunu anlıyorsunuz. Giriş ve sonuç kısmında yas ve kayba odaklanmış film çok doğru bir tercih ile gelişme kısmında tamamen hikayeye odaklanmış böylelikle senaryoda büyük zayıflıklar olmasının önüne geçilmiş. Hikaye olarak gelişme kısmında ne kadar T’Challa ölümüne diğer kısımlar kadar odaklanmasa da giriş direkt bununla başlayınca ve filmin sonu bununla bitince doğal olarak gelişmede de bu hikaye arka planda devam ediyor.

Ryan Coogler ve Yönetmenliği

Ryan Coogler bence Marvel Sinematik Evrenindeki en doğru kararlardan biri. Potansiyeli oldukça fazla olan bir yönetmen ve ilk filmi az da sevsem ortada başardığı çok iyi şeyler var. Bu filmde özellikle Chadwick’i anma sahnelerinde çok iyi tercihleri olmuş. CGI veya kostüm içerisinde veya yüzünü göstermeden karakteri göstermek gibi ucuz numaralara asla başvurmayarak gerçekten bir kayıp hikayesini çok güzel işlemiş. Ortaya attığı bazı konular keşke daha fazla işlense çünkü çok güzel başlıklar atmış filmde ama bu başlıklar ucu açık kalmış.

Black Panther ilk film olarak bence görsel olarak kuvvetli bir filmdi. Görsel efektleri evet zayıftı ama yarattıkları bu ülke ve tasarım o kadar kuvvetliydi ki bu filmde ilk filmdeki başarılarını fark edip bunların üzerine giderek ilk filmin hatalarını tekrarlamamaya çalışılmış. Su altı ülkesi Talokan hep bildiğimiz Atlantis tasarımı yerine daha karanlık ama bu karanlığı çok güzel bir estetik olarak sunmuş şekilde karşımıza çıkıyor.

Peki Ya Sonuç?

Black Panther: Wakanda Forever son dönem Marvel filmleri arasında kendini gösteren ve akılda kalıcı bir şekilde 4. faza son veren bir kapanış filmi. Önceki filmi çok güzel bir şekilde analiz edip hatalarından ders çıkartarak oturaklı ve seyir zevki yüksek olan bir film sunuyor. Aynı zamanda Chadwick Boseman‘ı çok güzel bir şekilde anıyor. Sinemada izlediğime utanmadığım ve son dönemde en çok beğendiğim Marvel filmi Black Panther: Wakanda Forever incelemem bu kadardı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir