Panem’e Dönüş – Kuşların ve Yılanların Şarkısı: Ne Beklemeliyiz?

Açlık Oyunları’nın ana üçlemesinin hikayesi tamamlanmış olsa da biz son filmden beri -7 yıldır- evrene dair başka bir şeyin, kitabın, filmin, belki oyunun haberini sabırla bekliyorduk ve 2020’de çıkan The Ballad of Songbirds and Snakes kitabı bizi çok mutlu etti. Şimdi de kitabın uyarlaması olan filmin haberiyle anladık ki şans bu defa bizden yana.

Film hakkında bildiğimiz her şey

Lionsgate, prequel yani önhikaye niteliğindeki bu filmin 17 Kasım 2023’te gösterime gireceğini açıkladı.

 Film, Coriolanus Snow’un yani asıl üçlemedeki Panem’in başkanının gençliğini anlatıyor. Snow burada 18 yaşında. Mıntıkaların Capitol’e baş kaldırıp kaybetmelerinin üzerinden 10 yıl geçmiş, yani Açlık Oyunları’nın 10. yılı. Orijinal Açlık Oyunları kitabından tam 64 yıl öncesinde geçiyor.

Stüdyo aynı zamanda film uyarlamasının yönetmenliğini Francis Lawrence’ın yapacağını da duyurdu. Lawrence aynı zamanda Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak ve Alaycı Kuş Kısım 1 ve Kısım 2’nin yönetmenliğini yapmıştı. Senaryo yazarı da Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak senaryosunun yazarıyla aynı, Michael Arndt.

Snow’u oynayacak oyuncu, daha önce Benediction ve Wash Club filmlerinden biliyor olabileceğiniz Tom Blyth.

Ana kadrodan başka kimse şu an belli değil, biz de merakla bekliyoruz.

Ne anlatıyor?

Burada Snow ana üçlemedeki zalimliğinde değil henüz, sadece iç savaş sonrası kaybettiği ailesinin ününü ve şöhretini korumaya ve eğitim hayatında yükselmeye çalışan bir genç.

Açlık Oyunları daha yeni ve oyunlarda geliştirilmesi gereken çok şey var, Snow gibi döneminin parlak öğrencilerine de haraçlara mentorluk görevi veriliyor. Snow’a 12. mıntıkanın kız haracı geliyor: Lucy Gray.

Snow ilk başta en kötü mıntıkanın haracıyla çalışacağından dolayı başarısızlıktan korksa da Lucy Gray ile tanışınca fikirleri değişiyor, geldiği yerde çok sevilen bir şarkıcı olan Lucy Gray, hem yeteneği hem karakteriyle insanları ilgisini hemen çekmeyi başarıyor. Snow’un hem onun hayatını hem kendi itibarını kurtarmaya çalışmasını ve sonrasında nasıl başkanlığa yükseldiğini izliyor olacağız.  

Eğer kötü karaktere trajik bir hikaye vererek sempati duymamızın sağlanmasının çalışılmasından korkuyorsanız merak etmeyin. Yazar Collins, Snow’un kendisini bir kahraman ve dahi olarak görmesine rağmen ne kadar soğuk ve acımasız olduğunu açıkça belli etmiş. Kitap Snow’u sevilesi göstermekten çok asıl üçlemedeki bazı figürleri açıklamak için yazılmış gibi. Açlık Oyunları’nın tarihi; bu kadar vahşi bir şeyin nasıl Capitol tarafından eğlence aracı olarak görülebildiği, oyunların bugünkü haline nasıl geldiğini, gülleri, yılanları ve alaycı kuşları derinlemesine anlatmış ve bence çok güzel olmuş.

Filmin henüz bir fragmanı yok ama kitap için yapılmış tanıtım videosunu buraya bırakıyorum.

Kitaptaki göndermeler ve bağlantılar

Snow’un mentorluk yaptığı haraç Lucy Gray’in ismi, William Wordsworth tarafından yazılmış bir şiirden geliyor. Şiirde fırtınalı bir havada dışarı çıkan Lucy Gray’in ölümü anlatılıyor, kitapta buna birkaç kere gönderme yapılmış.

Aynı zamanda Lucy Gray’in Katniss’in büyükannesi olduğu teorileri de dolaşıyor, Collins’in iki kızı bu kadar benzer yazmış olması bu teorinin çıkış noktası. Belki de yazarın asıl amacı Snow’un Katniss’ten bu kadar haz etmemesinin sebebini açıklamaktır.

Ben Açlık Oyunları’nın bizim ilk okuduğumuz haline gelmeden önce nasıl olduğunu ve Başkan Snow’un kafasının içini okurken etkilendim,  filminin de bana aynı heyecanı ve tatmini yaşatacağını umuyorum. Siz de filmi merak ettiyseniz öncesinde kitabını okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. O zamana kadar hayatta kalmaya çalışın.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir