Sadece Birkaç Ay Daha – Stardew Valley Nasıl Ortaya Çıktı?

Oyun dünyasının cesur ismi Jason Schreier’ın Kan, Ter ve Pikseller adlı kitabını sınava hazırlandığım günlerde okumuştum. Kitap içerisinde birçok tanıdık oyun olsa da ilk ilgimi çeken, saatlerimi geçirdiğim Stardew Valley oldu. Oyunun kendisi gerçekten çok iyiydi. Peki arkasında yatan çıkış hikayesi nasıldı? Gelin hep birlikte bakalım!

Stardew Valley birçok indie oyunda olduğu gibi bir ekip tarafından değil tek bir kişi tarafından geliştirilen bir oyun. Oyunun kodlaması, görsel tasarımları, ses tasarımları, müzikleri ve bölüm tasarımları; kısacası oyunda gördüğünüz her şey tek bir kişinin eseri: Eric Barone. Ancak oyunun tüm başarısı Eric’e ait değil. Eric oyunu geliştirirken 5 sene boyunca evin geçimini sağlayan kız arkadaşı Amber Hageman’ın da büyük bir payı var. İkili Auburn Supermall adlı markette çalışırken tanışıyor, çok geçmeden de çıkmaya başlıyorlar. 2011’de çiftimizin ilişkileri ciddi bir hâl almaya başlıyor ve Eric’in aile evinde beraber yaşamaya başlıyorlar. İlişkilerindeki en büyük ortak noktalardan biri ise ‘Harvest Moon’ adlı bir çiftlik ve rol yapma oyunu. Buluştuklarında PlayStation’dan  ‘Harvest Moon: Back to the Nature’ oynuyorlar. Fakat oyunun zamanla değişmesi ile ikisi de oyunun yeni hâlini sevmemeye başlıyor.

2011

Bu dönemde Washington Tacoma Üniversitesi’nden bilgisayar mühendisi olarak mezun olan Eric iş görüşmelerine gidiyor ancak her iş görüşmesinde stres yapıp geriliyordu. Buna bir çözüm arayan Eric; kendi yeteneklerini geliştirmek, kendine olan güvenini tazelemek ve özgeçmişine yazmak için bir oyun yapmaya karar verdi. Daha önce birkaç oyun projesi ile uğraşmış ancak hiçbirini tamamlayamamıştı. Bu sefer oyunu tamamlamakta kararlıydı. Yeni iş alımlarının başladığı dönemde sunacağı bir oyun olmasını istediği için oyunu yaklaşık 6 ayda bitirmesi gerekiyordu. Yapacağı oyun ise son zamanlarda kalitesini iyice kaybetmiş Harvest Moon’un ilk iki oyununa benzer bir oyun olacaktı. Eric bu oyunu Xbox Live Indie Games(XBLIG) adlı mağazaya koymayı planlıyordu. 5-6 ayda bitirdiği oyunu burada satışa çıkarıp birkaç bin dolar kazanıp önüne bakmayı düşünüyordu.

Yavaş yavaş oyunun üzerinde çalışmaya başlayan Eric 2011’in sonuna geldiğinde iş aramaktan vazgeçmişti. Sprout Valley adını verdiği oyunu bir an önce bitirmek istiyordu. Oyun masa başı işinden ayrılıp Pelican Town’da dedesinden kalma bir çiftliğe yerleşen bir karakterin oradaki yaşamını konu alacaktı. Eric bu oyun ile uğraşırken evi geçindirme görevi ise kız arkadaşı Amber’a aitti. Aile evinde oldukları için kira ödemiyor, para biriktiriyorlardı. Ancak ayrı eve çıkmayı isteyen çift sonunda bir stüdyo daireye çıktı. Birikimleri onları bir süre idare etmeye yetecekti ancak Eric’in projesi hiç para kazandırmıyordu. Bir süre sonra Amber iki işte birden çalışmaya başladı. Birçok kişi böyle bir fedakârlık yapmaz ancak Amber bunu sorun etmiyordu. ‘’ O kadar çok çalışıyordu ki ona kızmak imkansızdı.’’

Amber ve aile fertlerinin ‘‘Oyun ne zaman çıkacak?’’ sorularına maruz kalan Eric sürekli ‘‘birkaç ay daha.’’ Şeklinde cevaplar veriyordu ve her birkaç ayda bir, birkaç ay daha erteliyordu.  ’’ Oyunu bitirmem 5 yıl sürecek deseydim, sanırım kimse bunu kabul etmezdi.’’ Oyunun bu kadar uzamasının en büyük sebebi Eric’in oldukça plansız ama bir o kadar da mükemmeliyetçi olmasıydı. Hiçbir plan program olmadan çalışıyor, o gün canı ne yapmak isterse onu yapıyordu. Bu oyunun Harvest Moon kopyasından çok daha fazlası olmasını istiyordu. Eric, Harvest Moon oyunlarından çok kendisiyle de yarışıyordu. Programları daha iyi öğrendikçe eski işlerini siliyor ve aynı yerleri tasarlamaya tekrar başlıyordu.

2012-2013

2012’de oyunu duyurma kararı alan Eric bir internet sitesi açtı ve Harvest Moon forumlarında oyunundan bahsetmeye başladı. Oyuncuların da pozitif tepkileriyle karşılaşan Eric bu kitlenin çoğunun bilgisayar oyuncusu olması sebebiyle Xbox fikrinden vazgeçti. Oyunun Steam’e çıkması daha iyi olurdu. Steam o yıllarda bağımsız geliştiricilere şu anki kadar destek vermiyordu ancak yine de bağımsız geliştiriciler için Steam Greenlight adlı bir fırsatı vardı. Bağımsız geliştiriciler buraya oyunlarını yüklüyor ve bir oylama oluyordu. Yapılan oylama sonucunda Steam’in gizemli oy sayısına ulaşan oyunlara ise onay veriliyordu. Bu esnada, Chucklefish adlı yayımcı firma Eric’e yayımcılık teklifte bulundu. Teklifi kabul eden Eric,17 Mayıs 2013’te Steam’den de onay almıştı. İşler Stardew Valley için çok daha iyi görünmeye başlıyordu.

Tam da bu sırada ikilinin parası suyunu çekmeye başladı. Biriktirdikleri paradan çok az bir miktar kalmış, Amber’ın tek başına çalışması artık onlara yetmeyecek bir hale gelmişti. Eric, Stardew Valley’i erken erişime çıkartmayı düşünse de insanlara bitmemiş bir ürünü satmak istemedi. Bunun üzerine sinemada yer gösterici olarak işe girdi. Bu iş hem çok zamanını almayacak hem de oyundan kafasını kaldırıp sosyalleşmesini sağlayacaktı.

Oyunun gidişatı iyi olmasına rağmen Eric kendini kötü hissetmeye başladı. İki yıldır sabahtan akşama kadar bir şeyle uğraşıyordu ama sonucunun ne olacağını bilmiyordu. Bir noktadan sonra gün boyu oyun oynayıp, Reddit’te gezip Amber eve geldiğinde çalışıyormuş gibi yapmaya başladı. Stardew Valley’i geliştirmek artık işkence haline gelmişti.

2014

Eric 2014’ün başlarında oyundan biraz uzaklaşmak ve kafasını dağıtmak için son çözümü başka bir projeye başlamakta buldu. Stardew Valley’e biraz ara verip bir mobil oyun tasarlamaya başladı. Bir şeyleri bitirme hissine ulaşmak istiyordu. Oyun istediği gibi olmasa da biraz toparlanmasını sağladı ve Stardew Valley’in başına geri döndü.

Oyunu bekleyen kişiler sürekli oyunun ne zaman çıkacağı konusunda Eric’e sorular soruyor, Eric ise yayımlanmaya hazır olduğunda duyuracağını söylüyordu. Eric oyunun mükemmel olmasını istiyor, bununla ilgili Amber’dan başka neredeyse kimseyle konuşmuyordu. Sürekli hikayenin, müziklerin iyi olup olmadığını soruyor ve bir cevap bulamıyordu. Bu kadar uzun süredir üzerinde çalıştığı bir şey hakkında objektif olmak zordu. İmdadına oyunun yayımcısı Chucklefish yetişti. Birkaç Chucklefish çalışanı oyunu bir Twitch yayınında oynadılar. Oyun henüz tamamlanmamış olsa da gelen güzel yorumlar Eric’i rahatlattı.

2015-2016

2015’in sonlarına doğru oyun neredeyse bitmişti. Tek bir kısım hariç: Çok oyunculu mod. Eric bitmemiş bir oyunu çıkartmak istemiyordu ancak oyuncuların sabrı taşmak üzereydi. Haftalarca düşündükten sonra oyunu yayımlamaya karar verdi. 29 Ocak 2016’da oyunculara haberi verdi. Stardew Valley 26 Şubat’ta çıkacaktı. Oyun yayımlandığındaki korkusu yavaşça mutluluğa döndü. Oyuncular pozitif yorumlar yapıyor, oyunla ilgili bir sürü video çekiyorlardı. Oyun çıktığı ay Twitch’in en çok izlenen oyunu da olmayı başarmıştı. Stardew Valley hak ettiği yerdeydi.

6 ay sonra Penny Arcade Expo(PAX) adlı fuara katılan Eric orada küçük bir stant açtı. Fuara gidiş kısmı ise beni çok etkileyen bir kısım oldu. Eric eşyalarını ve pelüş Stardew Valley oyuncaklarını arabasına yükledikten sonra şoför penceresinden tırmanıp içeri girdi. Banka hesabında 21 milyon dolar olan bu genç bozuk bir Toyota Camry’yle seyahat ediyordu. Onun için para değil, yaptığı iş önemliydi. Fuarda; hayatında ilk kez imza dağıttı, insanlar ona zor zamanlarda Stardew Valley oynamanın ilaç gibi olduğunu söyledi ,oyun karakterleri gibi giyinen kişileri gördü, kendisine verilen hediyeleri aldı… Yaptığı işten tekrar tekrar gurur duydu.

Elde ettiği bu başarının ardından Sony, Microsoft, Nintendo, Valve gibi firmalardan davetler, telefonlar almaya başladı. Kendisini büyük bir adam gibi hissetmişti. Artık zamanını oyundaki hataları ayıklayarak geçiriyor, canının istediği şeyleri alıyordu. Artık çok yorulmuştu ve oyunla uğraşmaya ara vermek istiyordu. O yazı kendi istediği gibi geçirdi. Çok oyunculu modu ise Chucklefish’in programcılarına bıraktı.

Stardew Valley’nin çıkış sebeplerinden biri daha önceden de bahsettiğim gibi Harvest Moon. Kasım 2016’da oyunla uğraştığı sırada NIS Amerika’dan bir telefon aldı. Yasuhiro Wada ile tanışmak isteyip istemeyeceği sorusuna ‘’Tabii ki isterim!’’ diye cevap verdi. Wada, Harvest Moon’un yaratıcısıydı. İkili buluşup birbirlerinin oyunlarını oynadılar. Kendisine ilham veren, çocukluğunu oyunlarını oynayarak geçirdiği adam ile buluşmak çok güzel bir duyguydu. Daha güzeli ise o adamın Stardew Valley’i bilmesiydi.

Aralık 2016’da, Stardew Valley çıktıktan neredeyse bir yıl sonra hâlini hatrını sormak için Eric’i aradım. Wada’yla buluşmasından, çılgın döngülerinden ve Chucklefish’le birliktte oyunun konsol sürümlerinde karşılaştıkları hatalardan söz ettik. Bana Stardew Valley’den yine bıktığını ve başka bir şey yapmaya hazır olduğunu söyledi. Ona yeni oyununu planlamaya başlayıp başlamadığını sordum. Evet dedi Eric. Böcek toplamakla ilgili bir oyun yapabileceğini söyledi. Ona bunun ne kadar süreceğini sordum. ‘’Bu sefer daha gerçekçi olmaya çalışıyorum.’’dedi Eric. ‘’İki yıl süreceğini umuyorum.’’

                                                                                                             -Jason Schreier

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir