Turning Red – Pixar’ın Düşüşü

11 Mart 2022’de gösterime giren Turning Red, bir fantastik komedi filmi. Disney+’ta yayımlanan film, Disney+’ın aktif olmadığı ülkelerde ise sinemalarda gösterildi. Pixar Animation Studios ve Walt Disney Pictures tarafından yapılan animasyonun yönetmenlik koltuğunda ise Bao ile “En İyi Kısa Animasyon Filmi Oscarı”’nı kazanan Domee Shi oturuyor. Filmdeki şarkılar Billie Eilish ve Finneas O’Connell tarafından yapılırken; film müziği ise The Mandalorian, The Book of Boba Fett, Tenet ve daha fazlasıyla tanıdığımız Ludwig Göransson tarafından besteleniyor.

Hikâye

Meilin “Mei” Lee, 2002 yılında Kanada/Toronto’da yaşayan Çin asıllı bir ailenin kızıdır. Ailesiyle birlikte başta Sun Yee olmak üzere atalarını andıkları bir tapınak işletmektedirler. Mei, tapınaktaki işlerin yanında bir de aşırı korumacı annesi Ming’in gözüne girmeye çalışmaktadır. Tapınak ve okul arasındaki hayatından ne kadar memnun olsa da 4 Town müzik grubu hayranı arkadaşları Miriam, Priya ve Abby ile istediği kadar zaman geçirememektedir. Okuldan sonra annesine yardım için eve gitmelidir.

 Mei, annesinin bir çocuk hakkında çizdiği resimleri bulup onu herkesin içinde utandırması sonrasında kırmızı pandalarla ilgili bir kâbus görür. Kâbustan uyandığında ise kendini kırmızı bir pandaya dönmüş şekilde bulur. Başta ne yapacağını bilemese de sakin kaldığında pandanın gittiğini keşfeder. Pandayı her ne kadar saklamaya çalışsa da istemeden ortaya çıkarır ve ailesi bu durumu öğrenir. Annesi Ming ve babası Jin, ona bu durumun aileden gelen bir şey olduğunu ve atlatabileceğini söyler. Meilin bunu saklamaya çalışırken arkadaşları bu durumu öğrenir ve 4 Town konseri için panda ile bilet parası kazanabileceklerini düşünürler. Meilin bir yandan arkadaşlarıyla birlikte 4 Town konseri için gerekli parayı kazanmalı, bir yandan da ailesiyle birlikte pandadan kurtulmalıdır.

Büyümüş De Küçülmüş

Filmdeki ana karakterimiz Mei Mei çok çalışkan çok düzenli… Adeta hiç yorulmuyor. Okul ve annesinin işlerini bir arada çok iyi bir şekilde götürebiliyor bir noktaya kadar. Henüz 13 yaşında olmasına rağmen bunları yapabilen birini çok başarılı olarak düşünsek de arkadaşlarına zaman ayıramadığını, istediği şeyleri yapamadığını, her şeyi gizlemek zorunda kaldığını ve adeta yetişkin gibi sürekli bir görevi olduğunu görünce üzülüyoruz. Meilin “çokbilmiş” çocuklar gibi büyümüş de küçülmüş değil aksine birçok sorumluluğu ve baskıyı kaldırabilen biri. Film ilerledikçe bir çocuğun sadece çocuk olması gerektiğini de görüyoruz. Bu açıdan ufak bir ders de veren bir yapım Turning Red.

4 Town

4 Town denilen grup bana One Direction, BTS gibi grupları hatırlattı. Zamanında Türkiye’de de gördüğümüz fan gruplarını filmde fazlasıyla görüyoruz. Hatta ana karakterimiz de bu grubun içerisinde. 4 Town’a gelirsek, “Nobody Like U” şarkısı gerçekten güzel olmuş. Başta da bahsettiğim gibi Billie Eilish ve Finneas O’Connell’ın bu şarkısı filmdeki havayı gerçekten çok güzel yansıtmış.

Görüşlerim

Turning Red gerçekten tatlı bir hikâyeye ve anlatıma sahip. Bir yandan bir ailenin hikâyesini anlatırken bir yandan da 13 yaşındaki Meilin ve arkadaşlarının hikâyesini anlatıyor. Her iki hikâyede de gerek velilere gerek çocuklara mesajlar vermeye çalışıyor. Ancak tatlı olduğu çok da mükemmel olduğu anlamına gelmiyor. İzlerken gerçekten sıkmayan ve akıp giden bir yapım olsa da Pixar kalitesinin altında olduğunu düşünüyorum. Başka standartlarda güzel olarak nitelendirebilirdim ancak Pixar’ın özgeçmişine yakışmayan bir düşüş filmi olduğunu söyleyebilirim ne yazık ki.

Ayrıca bana çok fazla çocuksu geldi bu yapım. Animasyon olduğu için tabii ki böyle olması normal fakat genelde izlediğim animasyonlarda ekstra gözüme batan bir durum değil bu. Özellikle Pixar’ın çoğu animasyonunu döner döner tekrar izlerim. Onları gayet normal bir şekilde izlesem de buradaki bazı sahnelerde “büyüdüğümü hissettim” diyebilirim.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir