X-Men Sinema Evreninin Şamar Oğlanı Gambit ve Sinema Tarihi

X-Men X2 Filminden İptal Edilen İlk Gambit Filmine

Gambit sürekli okumak istediğim lakin ertelediğim bir karakterdi. Sürekli kendime “Abi filmi geliyor, filmin heyecanına başlarım.” diyordum ama her şey düşündüğümüz gibi olmuyor bu hayatta. Gelin bakalım 2003 yılında başlayan sinemaya Gambit getirme macerasına.

X-Men X2 çekimlerinde Bryan Singer, dublör James Bamford’a film için kısa bir Gambit sahnesi hakkında konuşmuştu. Daha sonrasında bu sahne filmden atıldı. Bamford, Gambit için ileride daha bilindik bir aktörün oynaması gerektiğine inanıyordu. Singer ise Gambit için planı büyütmüştü, X-Men üçlemesini bitirecek son film için büyük bir rol planlamıştı ve rol için düşündüğü kişi ise Keanu Reeves‘di. Singer tüm bu planları yapmasına rağmen 3.filmi yönetmedi. Yeni ekip ilk önce rol için Josh Holloway düşündü ama oyuncunun takvim uyuşmazlığı nedeniyle Channing Tatum rol için seçildi. Yeni ekip oyuncu seçip Gambit fikrini ne kadar sevse de senaryodaki yeni karakter sayısından dolayı Gambit karakterine sadece 1 sahnelik bir yer kalacağını düşündükleri için karakteri gelecek filmler için daha önemli bir role saklamak istediler. Böylelikle Channing Tatum resmi olarak ekibe katılamadı.

Yıl 2007, Channing Tatum’un Gambit rolüyle X-Men Origins: Wolverine filminde görüleceğine inanılmaya başlanmıştı. Tatum takvimini ayarlayamadığı için Taylor Kitsch, Gambit rolüne seçildi. Sonunda az sorunlu bir şekilde sinemaya geldi Gambit gibi düşünebilirsiniz lakin perde arkası yine karışık. Kitsch role seçildiğinde 3 filmlik bir sözleşme imzalamıştı ama X-Men Origins: Wolverine başarısızlığı yüzünden, Kitsch’in Gambit filmi ile Ryan Reynolds’ın Deadpool filmleri iptal edildi. 2013 Eylül tarihinde Tatum, Gambit hakkında konuştu.

“Gambit benim favorimdi. Ben New Orleans bölgesindenim. Babam da oralı ve Cajun aksanı kullanmayı seviyorum. Bunu gerçekten yapabilirim. Taylor Kitsch’e lafım yok, zaten onun oynadığı Gambit karakterini seviyorum fakat ben Cajun halkıyla beraber yaşadım… Gambit her zaman kadınlara düşkün, sigara içen, içki içen biriydi. Tüm kahramanların punk rock’ıydı”

CHANNING TATUM, 2013 EYLÜL

2014 Yılında Yeni Bir Umut

2014 Ocak tarihinde olan oldu ve yeni bir Gambit filmi duyuruldu, 2015 yılında ise 7 Ekim 2016 yılında çıkacağı söylendi. İlerleyen aylarda Rise of the Planet of the Apes filminden hatırlayacağımız Rupert Wyatt filmin yönetmenliğine oturdu. Film çekimlerin Ekim veya Kasım başlarında başlaması için hazırlandı. Hugh Jackman artık Wolverine rolünden ayrılacağı için o dönemki Fox, Tatum’u serinin yeni çapa karakteri yapmak istiyordu ve Temmuz 2015’te Tatum ile Fox yeniden sözleşme sürecine girdiler. Zorlu bir sözleşme sürecinden sonra bu durum atlatıldı ve Tatum projenin hem yapımcısı hem de başrolü olarak kalmaya devam etti.

Eylül ayına geldiğimizde Wyatt takvim uyuşmazlığını bahane ederek yönetmenliği bıraktı, Wyatt’ın ayrıca filmi yönetme konusunda “ürkek” olduğuna inanılıyordu, 2019 yılında ise bunun aslında stüdyonun Fantastic Four (2015) mali başarısızlığından dolayı bütçeyi oldukça düşürmesinden kaynaklandığını açıkladı.

Fox, Şubat 2016 tarihinde Gambit filmini Ekim ayı için takvimden çıkarttı çünkü Gambit filmi için hem yeni bir senaryo hazırlanıyordu hem de filmin yeni yönetmeni Doug Liman senaryo hazırlanana kadar The Wall (2017) filmiyle çalışıyordu. Gambit’in yapımına Liman 2016 sonunda başlamayı planlıyordu. Mayıs ayında ise senaryoyla ilgili haber geldi, ekip bu senaryodan mutsuzdu lakin bitmeye çok az kalmıştı.

“En önemli şey tonu ve şiddeti doğru tutturmak … Gambit’in Deadpool gibi olmasını umuyoruz – X-Men evreninde yeni bir seri başlangıcı – ve doğru anladığımızdan emin olmak istiyoruz.”

Sımon Kınberg 

Temmuz’da senaryo tamamlandı ve filmin 2017 yılının başında çekimlerine başlanması hedeflendi lakin Liman, Guillermo del Toro yapımcılığında Justice League Dark filmi Dark Universe yönetmek için projeden ayrıldı, daha sonrasında ise Justice League Dark filmini de Chaos Walking filmini yönetmek için bıraktı. 2018 tekrar başlanması planlanan proje o yıl içerisinde 3 tane X-Men filmi çıkması hedeflendiği için çıkış tarihi için beklenilmeye karar verildi.

“Bu film türünün daha önce görmediği bir şey.”

Channıng tatum

Ekim ayında, Gore Verbinski’nin yönetmenliği üstlendiğinin ve filmin 19 Şubat 2019 tarihinde çıkacağının haberi geldi. Mart 2018 tarihinde New Orleans üzerinde çekimlerin başlaması için hazırlıklar başladı. Filmin arka plan ekibi yavaş yavaş belli olmaya başlamışken Gore Verbinski takvim uyuşmazlığı nedeniyle projeden ayrıldı. Ocak 2018 tarihinde takvimden kaldırılan film için yeni yönetmen arayışı başladı. Film 19 Haziran tarihine ertelenince bir yaz filmi konseptine kaymaya başladı, komedi bazlı bir hırsızlık filmi olacak olan film yeniden yazıldı. Yönetmeni olmayan projeden Mart ayında yeni bir senaryo taslağı bekliyordu stüdyo.

Nisan ayında yönetmen görüşmeleri başladı ve Mayıs ayında ise Tatum ve Kinberg senaryodan memnun olduklarını belirtip yönetmen arayışını sonuçlandırmayı hedeflediklerini belirtti. Eylül ayında Fox’un 15 Şubat 2019’da prodüksiyona başlamakla ilgilendiğine inanılıyordu. Stüdyo hala filmi New Orleans’ta çekmek istiyordu. Ayın sonunda Kinberg, 2019’un başlarında Gambit prodüksiyonuna başlamak istediklerini doğruladı. Fox, filmin çıkışını tekrar erteleyerek 13 Mart 2020’ye erteledi.

Ekim ayında Kinberg, geliştirdikleri filmin versiyonunun önceki planlarından önemli ölçüde farklı olduğunu doğruladı, bu yüzden ton bir soygun filminden romantik bir komediye dönüştü. Gambit’in hâlâ hırsız olması nedeniyle bazı soygun unsurlarının filmde kaldığını, ancak odak noktasının Gambit ve Belladonna arasındaki bir aşk hikayesi olacağını açıkladı. Ocak 2019’da Tatum’un başrolün yanı sıra filmi yönetmekle de ilgilendiği bildirildi.

Fox’un diğer Marvel filmleriyle birlikte Gambit’in Disney’in Fox’u satın alması tamamlanana kadar “beklemede” olduğunu açıklandı. Satın alma işlemi tamamlandıktan bir hafta sonra Kinberg, filmin Marvel tarafından değerlendirildiğini söyledi. Mayıs 2019’da Gambit, Disney tarafından resmi olarak iptal edildi ve yayın programından çıkarıldı. İşte bu noktada Gambit filmi ile ilgili serüvenimiz bitti, zamanında beklediğim bir filmi bu süreçte takip etmek çok zordu. Bu yazıda size bu süreci aktarmak istedim.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir